La Fira Construmat 2015 contempla l’economia circular dels residus de la construcció

» La jornada va estar englobada dins del marc de la Fira Construmat 2015, una de les fires de construcció més importants en l’àmbit europeu i mundial
La Fira Construmat és una de les fires de construcció més importants en l’àmbit europeu i mundial | Font: Fira Construmat
La Fira Construmat és una de les fires de construcció més importants en l’àmbit europeu i mundial | Font: Fira Construmat
Imatge general de la Fira Construmat | Font: Fira Construmat
Imatge general de la Fira Construmat | Font: Fira Construmat

El passat dijous 21 de maig es va celebrar la jornada “Cap a una economia circular en la gestió dels residus de la construcció” englobada dins del marc de la Fira Construmat 2015, el Saló Internacional de la Construcció celebrat al recinte Gran Via de la Fira Barcelona del 19 al 23 de maig.

La Fira Construmat és un referent a nivell mundial. És una de les fires de construcció més importants en l’àmbit europeu i mundial en la qual es mostren les últimes novetats i innovacions del sector en totes les seves vessants, ja que s’hi donen cita els millors professionals i empreses del sector. Aquesta 19ª edició se centrarà en 3 eixos: innovació, sostenibilitat i rehabilitació.

La jornada va tractar sobre el nou paradigma dels residus que han evolucionat cap a la seva consideració com a recursos. Els materials que conformen els residus tenen un gran potencial de reutilització i poden contribuir a ser una font de recursos, generant d’aquesta manera una economia ja no lineal sinó circular, on tot producte es dissenya per al seu posterior aprofitament. En aquest sentit, els recursos de la construcció tenen un gran potencial de reutilització.

La jornada, de 15:30h a 17:00h, va ser organitzada per Beyond Building Barcelona i Pich architects, amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Després de l’apertura de la jornada a càrrec de Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya, el director tècnic del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i de la Llena, Antoni Costa, va impartir la seva ponència: “Experiència de l’ús d’àrids reciclats en l’entorn de l’Estany d’Ivars i Vila – sana”.

Acte seguit, Sònia Cañet i Albert Cañet, de l’Associació Catalana de Gestors de Residus de Construcció i Demolició, van oferir la conferència “Economia circular en el procés de reciclatge de RCD, productes resultants i les seves aplicacions”.

El cap del Departament de Construcció Sostenible de l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITEC), Licinio Alfaro, va ser l’encarregat de proporcionar les dades de contingut reciclat al banc BEDEC.

Per clausurar la jornada, el director de l’Àrea municipal de l’Agència de Residus de Catalunya Josep Simó va iniciar un debat amb tots els presents a la sessió.