L’Agència de Residus i l’Ajuntament de Manresa presenten el primer projecte de simbiosi industrial a Catalunya

Autor/Font: GENCAT.CAT
Imatge
La simbiosi industrial s’enfoca a optimitzar l’ús d’aquells recursos que requereixen de col·laboració per reduir costos i augmentar els beneficis| Font: gencat.cat

El projecte, que comptarà també amb l’impuls del Consorci de Residus del Bages, consisteix a oferir a les empreses de Manresa l’entorn adequat per comprar i vendre recursos sobrants com ara subproductes, calor residual, aigües residuals o de pluja o compartir magatzems.

La simbiosi industrial és una eina d’aplicació pràctica del concepte d’economia circular en el teixit productiu i s’enfoca a optimitzar l’ús d’aquells recursos que requereixen de col·laboració per reduir costos i augmentar els beneficis.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l’Ajuntament de Manresa han presentat aquest matí el primer projecte de simbiosi industrial que es desenvolupa a Catalunya. Es tracta d’una prova pilot que es durà a terme a Manresa i que permetrà les empreses comprar i vendre recursos sobrants: inservibles (com subproductes), perduts (com calor residual), no usats (com aigua de pluja) o compartibles (com magatzems). El projecte compta amb l’impuls també del Consorci de Residus del Bages, i la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Associació d’Empresaris de Bufalvent i el Centre Tecnològic de Manresa.

La simbiosi industrial és una eina d’aplicació pràctica del concepte d’economia circular en el teixit productiu i s’enfoca a optimitzar l’ús d’aquells recursos que requereixen de col·laboració i permet a les empreses reduir costos i augmentar els beneficis.

La presentació ha anat a càrrec del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i del regidor d’Espai Urbà i Entorn Natural, Jordi Serracanta. Tost ha destacat que la simbiosi industrial “ha demostrat ser una estratègia empresarial d’èxit que genera solucions innovadores per tal de maximitzar l’eficiència en l’ús dels recursos: materials, energia, aigua, bens, experiència, logística, etc.,. Així mateix accelera la innovació i crea llocs de treball”.

Manresa en simbiosi

El projecte, anomenat Manresa en Simbiosi, ha de servir per enfortir la base industrial del Bages, potenciant la innovació, la competitivitat de les empreses participants i la creació de noves empreses i llocs de treball; obrir camí a futurs projectes d’innovació i recerca aplicada tant per a les empreses com per al desenvolupament territorial; i formar i conscienciar sobre les oportunitats en el procés d’adaptació d’una economia circular.

En aquests moments s’està fent l’avaluació preliminar de les sinergies potencials a través d’una plataforma de gestió de dades i visites directes a les empreses de Manresa. Es preveu que aquest procés es complementi amb una sessió de treball amb empresaris el proper dia 3 de desembre a les que es convidarà a participar a les empreses del Pla del Bages.

La simbiosi industrial és una estratègia empresarial que busca millorar l’eficiència en l’ús dels recursos i, per tant, reduir els costos i augmentar els beneficis, aprofitant les sinèrgies entre les empreses a través de l’intercanvi de materials, energia i aigua. És a dir, el que per a una empresa és un rebuig per a una altra empresa pot ser un recurs. La idea és posar en contacte aquestes empreses perquè col·laborin.