El Nadal, més sostenible a Barcelona

Autor/Font: AJUNTAMENT.BARCELONA.CAT
Idees senzilles, consells i bones pràctiques per tal de minimitzar l’impacte que les festes tenen sobre el medi ambient | Font: Ajuntament de Barcelona
Idees senzilles, consells i bones pràctiques per tal de minimitzar l’impacte que les festes tenen sobre el medi ambient | Font: Ajuntament de Barcelona

Les festes de Nadal solen ser dies de molt consum, despesa energètica, desplaçaments a la ciutat i generació de residus. Per aquest motiu, us convidem a fer d’aquest Nadal una celebració més solidària, sostenible, responsable i respectuosa amb el medi ambient.

D’aquesta manera, per tal de minimitzar l’impacte que les festes tenen sobre el medi ambient, només cal seguir una sèrie d’idees senzilles, consells i bones pràctiques ben fàcils d’aplicar.

Per exemple, per evitar el malbaratament alimentari, us recomanem prendre consciència sobre els dinars i sopars familiars que tenen lloc en aquestes dates i en què es consumeix una quantitat excepcional de menjar. Només cal fer una bona planificació, posar racions més petites als plats i convidar a repetir, evitar els ingredients que es facin malbé amb facilitat o fer menjar que es pugui congelar si en sobra.

També és una bona iniciativa fabricar la decoració nadalenca en lloc de comprar-la, i fer-la amb peces de roba vella o paper de diari o de revista pintats. També podeu elaborar garlandes amb materials reutilitzats o reciclats. O fins i tot podeu fer vosaltres mateixos els embolcalls dels regals, amb capses elaborades amb la tècnica de la papiroflèxia.

D’altra banda, és una bona idea comprar amb responsabilitat, adquirir coses que necessitem realment o renovar les joguines que ja no utilitzem però que estan en bon estat en lloc de comprar-ne de noves.

Una altra possibilitat és fer regals immaterials, com experiències de lleure, cultura o esport, ja que així també s’eviten els residus. I si en genereu, penseu a gestionar-los de manera correcta, dipositant els materials residuals als contenidors corresponents o portant les ampolles de cava als punts verds, on seran reutilitzades degudament.

Reforç del dispositiu de neteja i recollida de residus

El Nadal ja escalfa els motors, des que el divendres 27 de novembre la ciutat va il·luminar-se amb els llums de Nadal, un endarreriment en l’encesa que suposa un estalvi del 13% del consum energètic total.

D’altra banda, des d’aquest cap de setmana i fins al 7 de gener és el torn del reforç en el dispositiu de neteja, a les zones més cèntriques i comercials de cada districte, a la vegada que tindrà lloc una recollida diària de paper i cartró als eixos comercials.

Durant el dia hi haurà equips que repassaran les zones on hi ha instal·lats contenidors i on, en general, s’acumulen qualsevol classe de residus, i alhora s’incrementarà la freqüència de buidat de les papereres i de neteja amb aigua.

Cal tenir en compte que és necessari reforçar la neteja i la recollida a tota la ciutat, atès que durant les festes de Nadal la generació de residus sol augmentar fins a un 17%.

Dispositiu especial de transport públic

Amb l’increment dels desplaçaments per visitar la família i els amics, de les celebracions, les sortides de lleure i les compres, Transports Metropolitans de Barcelona ha previst un dispositiu que pretén facilitar els desplaçaments en transport públic durant les festes.

El metro serà, un cop més, l’opció més recomanable per eludir la congestió associada a les dates nadalenques. Com ja és habitual, els dissabtes, però també la nit de Cap d’Any —la que va del dijous 31 de desembre al divendres 1 de gener—, el metro funcionarà de manera continuada. No obstant això, el dijous, 24 de desembre, vigília de Nadal, el metro tancarà a les 23.00 hores.

Pel que fa al transport de superfície, s’aplicarà un reforç selectiu en les línies d’autobusos que passen pel centre de la ciutat i per altres eixos comercials els dies de més activitat, incloent-hi els festius en què els comerços estan autoritzats a obrir. No obstant això, el 24 de desembre l’última sortida dels vehicles des de les parades d’origen serà a les 22.00 hores.

I Fira de Consum Responsable

Aquestes festes de Nadal la plaça de Catalunya serà l’escenari de la primera edició de la Fira de Consum Responsable (Economia Social i Solidària). S’hi podran trobar productes, serveis i activitats d’empreses i entitats que permeten practicar un consum responsable i de proximitat i fan possible una economia més social i solidària.

Els àmbits d’activitat representats a la mostra seran: l’alimentació, el vestir, la cultura i el coneixement, la formació, la comunicació i la informació crítica, el lleure i el turisme responsables, les finances i assegurances ètiques i cooperatives, la salut i les cures, l’energia i la telefonia responsables, entre altres.

Hi haurà també una programació d’activitats vinculades al món del consum responsable, algunes de les quals organitzen les mateixes entitats que participen a la fira.

Aquesta mostra recull el testimoni de la Fira Solidària de Nadal d’Economia Social que se celebrava als Jardinets de Gràcia des de l’any 2012.

Millor adopta, també per Nadal

Amb el lema “Millor adopta”, l’estand municipal situat al parc del Clot els dies 18 i 19 de desembre, d’11.00 a 13.00 hores, vol conscienciar la ciutadania sobre la tinença responsable d’animals domèstics de companyia, i alhora aspira a promoure, en el marc de les festes de Nadal, l’adopció de gossos i gats en lloc de la compra de mascotes, habitual en aquestes dates.

Per aquest motiu, l’espai oferirà informació sobre els animals del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona, alguns dels quals passejaran per la zona en companyia dels voluntaris de l’entitat, que també assessoraran la ciutadania.

També s’hi informarà àmpliament sobre els gats que es poden adoptar. Així mateix, la Fundació Affinity hi parlarà de les premisses de l’adopció responsable, i les etòlogues d’aquesta entitat oferiran consells sobre aquest tema.

Recollida d’arbres de Nadal

I passades les festes, del 7 al 17 de gener Barcelona disposarà de més de 220 punts de recollida d’arbres de Nadal i altres ornaments vegetals. Aquests espais estaran repartits pels 10 districtes de la ciutat.

Posteriorment al 17 de gener, els arbres es trituraran i se’n deixaran madurar les restes. El destí final d’aquestes restes serà l’encoixinament o mulching, que serveix per millorar la retenció de la humitat i l’aireig del sòl, a la vegada que és una solució natural per evitar el creixement de males herbes.

Trobareu tota la informació necessària per gaudir al màxim de les festes al web de Nadal 2015.