Els punts de recollida d’avets de Nadal estaran repartits per tota la ciutat

Autor/Font: AJUNTAMENT.BARCELONA.CAT
Idees senzilles, consells i bones pràctiques per tal de minimitzar l’impacte que les festes tenen sobre el medi ambient | Font: Ajuntament de Barcelona
S’establiran 224 punt de recollida a tota la ciutat | Font: Ajuntament de Barcelona

Sant Andreu acollirà 23 dels 224 punt de recollida que s’establiran a tota la ciutat. L’objectiu, convertir-los en encoixinat per millorar els jardins i espais verds de la ciutat.

Del 7 fins al 17 de gener l’Ajuntament de Barcelona disposarà tot un seguit d’espais per a una recollida cívica dels arbres de Nadal i altres elements decoratius d’origen vegetal. D’aquesta manera, s’aprofita un recurs natural que millora el manteniment dels espais enjardinats de la ciutat.

Els serveis de jardineria de la ciutat són els encarregats de la retirada periòdica dels arbres, majoritàriament avets, però també branques d’arbres diversos que han servit de decoració nadalenca a les llar. El ciutadans i ciutadanes els posdran dipositar en aquests espais per tal que després se’n pugui fer un tractament com a material de jardineria. Es recomana lliurar els arbres nets d’elements ornamentals.

Després del 17 de gener, els arbres es trituraran i se’n deixaran madurar les restes. El destí final serà l’encoixinament o mulching, que serveix per millorar la retenció de la humitat i l’aireig del sòl, alhora que és una solució natural per al creixement de les males herbes.

Dels 224 punts que es distribuiran per tots els districtes de la ciutat, als barris de Sant Andreu n’hi haurà 23:
Pl. del Taxi
Pl. Orfila
C/Gran de Sant Andreu/ Ruben Dario
C/Gran de Sant Andreu/ plaça Comerç
Pl. Assemblea de Catalunya
C/Portugal /Pegàs
C/Rovira i Virgili /Gran de Sant Andreu
C/Acàcies /Garcilaso / Maragall
Jardins de Can Fabra
Jardins Casa Bloc (Valentí Iglesias/Eiximenis)
Avda. Meridiana / Garcilaso (costat mar)
Pl. Ferran Reyes, costat mar
Pl. Ferran Reyes, costat muntanya
Pl. General Moragues
C/Lima / Sas /passeig Guayaquil
Pl. Palmeres
Plaça de la Trinitat
C/Sant Adrià /Llinars
Pl. Congrés Eucarístic
Pl. Dr. Modrego
Pl. Ramon Riera
Centre Comercial La Maquinista
Via Barcino/ Tossal ( a aquest barri només hi ha un punt)

Un procés de maduració imprescindible per la rendibilització de la matèria orgànica

Els arbres recollits són transportats per al seu reciclatge al viver municipal, on es trituraran per a ser convertits en encoixinat previ procés de maduració d’aquestes restes. Aquest procés requereix de dos o tres mesos de tractament per obtenir una bona qualitat d’encoixinat. El material resultant es dipositarà en els espais verds de la ciutat al llarg del primer semestre de l’any.

Anualment es realitza una nova aportació d’encoixinat en aquests espais per garantir els beneficis d’aquest material en el marc de les tasques de jardineria que es duen a terme al llarg de l’any. L’encoixinat, format pels residus vegetals triturats, és un element de jardineria que permet millorar la retenció d’humitat i l’aireig del sòl, al temps que ajuda a evitar l’aparició de males herbes. A Barcelona l’encoixinat es diposita sobre la terra vegetal ja sigui a l’interior de parcs i jardins com en petits espais enjardinats als carrers de la ciutat, principalment en zones d’arbustatge, planta vivaç i en grups de rosers.