Campanya a Sant Cugat per conscienciar sobre l’impacte que ocasionen les tovalloletes humides al clavegueram i al medi ambient

Autor/Font: SANTCUGAT.CAT
Toballoletes
A diferència del paper higiènic, aquestes tovalloletes es desfan a un ritme molt lent | Font: Ajuntament de Sant Cugat

En una primera fase s’informarà en què cal llençar-les a les escombraries i no pas als vàters, on triguen molt a desfer-se.

L’ús de tovalloletes humides és cada cop més habitual (per exemple, segons l’Agència Basca de l’Aigua, a Euskadi, es llencen al vàter cada any més de 2.400 tones de tovalloletes). A diferència del paper higiènic, que es desfà d’una manera ràpida, aquestes tovalloletes, encara que als envasos informa que són biodegradables, es desfan a un ritme molt lent.

El problema apareix quan es llencen al vàter, degut al gran temps que triguen a descompondre’s, i ocasiona un quàdruple impacte: tècnic, econòmic, ambiental i social:

  • Impacte tècnic: les tovalloletes estan formades per unes fibres que no es desfan per complet o si ho fan, és tan lentament que acaben passant intactes a la xarxa de clavegueram. Les tovalloletes s’aferren a qualsevol corba, unió o obstacle formant unes masses compactes i altament resistents ocasionant els taps.
  • Impacte econòmic: el control, el manteniment i les actuacions sobre el clavegueram han augmentat amb l’aparició d’un major nombre de tovalloletes al mercat. Això suposa unes despeses operatives tant en termes de treball, eliminació de residus i substitució prematura d’equips com estacions de bombeig que finalment acaba pagant la ciutadania. Segons l’Associació Espanyola d’Abastament d’Aigües, aquestes despeses incrementen entre 4 i 6€ per persona i any els costos de manteniment, tractament i depuració de les aigües residuals.
  • Impacte ambiental: les tovalloletes ja de principi són insostenibles, ja que tenen una vida útil molt breu i l’impacte que suposa tot el seu cicle de vida des de la fabricació, distribució i la gestió de residus és molt gran.
  • Impacte social: estem davant d’un problema generacional i correm el risc que el comportament de la gent evolucioni fins a considerar el vàter com una manera còmoda de desfer-se dels residus.

La campanya, que coincideix avui amb el Dia Mundial de l’Aigua, està concebuda per conscienciar de la necessitat de reduir els impactes esmentats i es desenvoluparà en diverses fases.

En la primera etapa s’informarà als lavabos dels 77 equipaments municipals (escoles, centres culturals, etc.) que les tovalloletes s’han de llençar a les escombraries. També, a la factura de l’aigua, a partir del juny, es publicarà un peu de pàgina informant de la correcta gestió de les tovalloletes.