L’Ajuntament de Berga fa una crida ciutadana en la contribució del manteniment i la cura del medi i en l’aposta pel reciclatge de residus

Autor/Font: AJBERGA.CAT
brossa
Des de l’Ajuntament de Berga es vol recordar a la població que la voluntat de la unificació de les illes de reciclatge dels contenidors respon a l’objectiu d’incrementar el reciclatge a les llars berguedanes | Font: Ajuntament de Berga

Passats uns dies des que el Consell Comarcal del Berguedà ha començat a implantar a la capital berguedana la nova distribució de contenidors, des de l’Ajuntament de Berga es vol fer una primera valoració d’aquest canvi, al qual des del mateix consistori es va donar suport.

En aquest sentit, segons el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Berga, Oriol Camps, a grans trets es considera que el canvi s’està desenvolupant en una línia de normalitat amb les lògiques incidències originades en un canvi en profunditat com el que s’està portant a terme i que s’ha d’acabar d’ajustar, a la vegada que recorda també que se segueix treballant per posar més contenidors en aquelles illes on s’ha detectat que els existents queden completament plens i s’està valorant dia a dia com evoluciona el canvi per detectar necessitats o precisar canvis”, detalla.

En la mateixa línia, Camps també lamenta petites incidències detectades: “En un segon ordre de coses hi ha també un altre tipus d’incidència, per sort molt minoritària, però que no podem ni volem passar per alt i és que en alguns punts on abans hi havia contenidors, algunes persones estant abandonant-hi les deixalles al mig del carrer. Òbviament i de forma extraordinària s’han recollit aquestes deixalles abandonades però igualment des de l’Ajuntament es fa una crida a la conscienciació de la importància de les noves mesures adoptades ja que aquestes situacions no poden seguir”, reivindica.

Igualment, des de l’Ajuntament de Berga es vol recordar a la població que la voluntat de la unificació de les illes de reciclatge dels contenidors respon a l’objectiu d’incrementar el reciclatge a les llars berguedanes: “Fa molt pocs dies es van publicar les estadístiques sobre residus que deixaven el Berguedà a la cua de les comarques en quant a recollida selectiva. Això té unes implicacions pel medi ambient que són conegudes. I unes altres d’econòmiques que no ho són tant: mitjançant el rebut de les escombraries, cadascú de nosaltres paga una taxa per cada tona de residus que va a parar a l’abocador; és a dir, per tot el que es llança al contenidor verd del rebuig. Aquesta taxa ha pujat molt enguany i això vol dir que pagarem més. I la única forma de no pagar més, és llençar menys brossa a l’abocador. És a dir, separar més i separar bé, i llençar el menys possible al contenidor verd, on només han d’anar-hi a parar aquells residus que no poden ser reciclats”, assegura Camps.

És amb aquesta finalitat que s’han reorganitzat i reagrupat els diversos contenidors de recollida selectiva de manera que en cadascuna de les illes s’hi poden trobar tots els contenidors específics per a la recollida d’envasos, vidre, paper i cartró, matèria orgànica i rebuig, per tal de facilitar i fomentar el reciclatge. D’aquesta maneta, fent un mateix viatge es podrà llançar a cada contenidor el material que pertoca sense haver-se de desplaçar a altres punts.

Per part de l’Ajuntament de Berga es demana un petit esforç i responsabilitat amb les deixalles de cadascú, de manera que es contribueixi a la millora de la taxa de recollida selectiva, en pro del benefici col·lectiu, tant econòmic com mediambiental. I en la mateixa línia, també es vol agrair aquesta actitud col·laborativa a totes les persones que ja estan contribuint en aquesta millora.