Quatre agents cívics sensibilitzaran la ciutadania amb l’objectiu d’incrementar la recollida selectiva de residus

Autor/Font: CASTELLARVALLES.CAT
agents_civics_residus
Els agents cívics donaran a conèixer la necessitat de millorar el reciclatge que es fa a les llars i informaran dels serveis de recollida i gestió de residus disponibles a la vila | Font: Ajuntament de Castellar del Vallès

La campanya, que es durà a terme durant el mes de maig, també inclourà tallers d’educació ambiental a les escoles.

L’Ajuntament de Castellar del Vallès engega aquesta setmana una campanya d’educació i sensibilització adreçada a la ciutadania amb l’objectiu d’augmentar la quantitat de residus recollits de manera segregada i reduir el nivell d’impropis.

La iniciativa s’iniciarà aquest divendres, 29 d’abril, amb la sortida al carrer d’un equip format per quatre agents cívics que donarà a conèixer la necessitat de millorar el reciclatge que es fa a les llars i informarà dels diversos serveis de recollida i gestió de residus disponibles a la vila.

A més, també farà una tasca de conscienciació en l’àmbit de la neteja viària, especialment pel que fa als desbordaments de contenidors i de l’obligatorietat de recollir les caques de gos.

Aquesta és la primera vegada que Castellar del Vallès impulsa la figura dels agents cívics, que en aquest cas s’organitzaran en dues parelles i sortiran al carrer els dies de més afluència de gent al carrer. Així, la seva tasca es concentrarà els divendres a la tarda, de 17 a 20.30 h, i els dissabtes al matí, de 10 a 13.30 h, fins al 28 de maig (durant cinc caps de setmana).

Els informadors seran presents, d’una banda, als carrers del centre del nucli urbà: el carrer Major, la plaça del Mercat, els carrers de Sala Boadella i Montcada i l’avinguda de Sant Esteve i carrers circumdants; de l’altra, també resseguiran la zona comercial i el sud del nucli urbà: els carrers del Berguedà i de Portugal (davant dels diferents supermercats ubicats en aquesta zona) i les places d’Europa i de la Fàbrica Nova.

Els agents cívics distribuiran un full guia que informa com separar correctament les diferents fraccions. Aquest material imprès també s’encartarà a l’edició del setmanari L’Actual del proper 29 d’abril.

Activitats a les escoles

Un altre eix d’actuació de la campanya són les activitats que, a través del recurs de la Guia Didàctica, es duran a terme a set escoles de la vila. Un total de 40 grups i 965 alumnes participaran entre el 2 i el 31 de maig de dos tallers d’educació ambiental: 370 alumnes del segon cicle d’educació infantil realitzaran l’activitat que du per títol “La Martina aprèn a reciclar”, mentre que 595 alumnes de primària duran a terme el taller “La volta reciclista”.

La proposta adreçada als alumnes d’infantil parteix d’un conte protagonitzat per una nena que es diu Martina i que un dia s’adona de tots els efectes que tenen les deixalles que es llencen sense reciclar. A partir d’aquesta història s’introdueix el concepte de reciclatge i com s’han de separar les diferents fraccions. El conte s’explica amb el suport d’unes làmines il·lustrades. A continuació, els nens i nenes faran uns jocs dinàmics al pati per posar en pràctica el que s’ha explicat al conte. L’objectiu final és que els infants treballin conceptes com reciclar i reutilitzar i sensibilitzar-los perquè la separació de residus formi part de la seva vida quotidiana i es converteixi en un hàbit.

Per la seva banda, els alumnes de primària faran un taller que s’inicia amb la construcció d’una fitxa amb material reciclat per poder participar a “La volta reciclista”, un joc de taula gegant composat per caselles de diferents colors. Cada color correspon a un tipus d’activitat (dibuix, pregunta, joc mogut, endevinalla,…) que hauran d’anar superant fins a acabar la volta. L’activitat s’adapta a l’edat de l’alumnat. En aquest cas, els objectius finals són fomentari augmentar la separació de residus en la vida quotidiana, sensibilitzar els alumnes per potenciar que el reciclatge es converteixi en un hàbit; posar en relleu la importància de reduir, reciclar i reutilitzar; i conscienciar de l’impacte ambiental que suposa no reduir, reciclar ni reutilitzar.

Un imant per a tot l’alumnat

La campanya a les escoles es completarà amb la distribució a totes les famílies del full guia sobre com separar correctament les diferents fraccions i d’un imant que serà d’un dels colors de les fraccions. Aquest material es repartirà a tots els alumnes, encara que no hagin realitzat l’activitat. Cal destacar que els alumnes que ho desitgin podran completar la col·lecció d’imants de tots els colors si participen a la Festa del Dia Mundial del Medi Ambient, que tindrà lloc el proper 6 de juny.

Per dur a terme la campanya adreçada a la població en general i a les escoles l’Ajuntament ha contractat l’empresa Can Juliana. El cost de la campanya anirà a càrrec de l’empresa concessionària del servei de recollida, transport i tractament de residus. D’acord amb les bases del concurs, l’adjudicatari ha de destinar una part del pressupost anual a educació i sensibilització a l’entorn dels residus.

La campanya de sensibilització sobre la gestió de residus es completarà amb accions adreçades específicament als comerciants de la vila que es concretaran properament.