Sabadell reduirà el cost del reciclatge als mercats de marxants gràcies a la col·laboració dels paradistes

Autor/Font: SABADELL.CAT

bosses19

Aquest any 2016 les taxes municipals per als mercats de marxants s’han vist reduïdes entre un 10 i 11%. Aquesta reducció és fruit de l’acord assolit amb diferents col·lectius dels paradistes de Sabadell i ha permès, alhora, impulsar una “prova pilot” que reduirà el cost de la neteja i la recollida de residus a aquests mercats. Aquesta prova pilot, que avui es posa en marxa i ho fa a l’entorn del Mercat de la Creu Alta, comportarà la necessària col·laboració de tots els marxants a l’hora de realitzar la recollida dels residus que es generin cada jornada de Mercat.

Durant l’acte de presentació avui d’aquesta iniciativa, el regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, ha manifestat que amb aquesta prova pilot “es demostra que treballant de forma conjunta podem convertir problemes en oportunitats, guanyem tots i el medi ambient. Amb aquest nou model de gestió dels residus, donem solució a tres problemes: primer, les taxes, que segons els marxants eren molt elevades; segon, que l’entorn quedava molt brut en acabar la jornada; i, finalment, que la recollida de residus que es feia anava a parar tot a rebuig, no era selectiva”.

A l’inici de cada jornada els serveis de neteja municipals repartiran 3 bosses a cada paradista per separar els diferent tipus de residus: una blava per paper i cartró, una transparent per plàstic i penjadors i una altra grisa per la resta de residus generats.

Els paradistes hauran d’omplir les bosses al llarg de la jornada i un cop hagin recollit per marxar, deixar les bosses al lloc on hagi estat instal·lada la parada perquè els serveis municipals passin a recollir-les. D’aquesta manera es pretén treballar conjuntament amb els marxants per tal de millorar la correcta segregació dels residus, contribuint a la reducció de la brutícia que es genera als carrers i places que envolten aquests mercats no sedentaris.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat la tinenta d’alcalde i regidora de Comerç, Marisol Martínez, que ha assenyalat que “segons els nostres indicadors, si érem capaços de rebaixar el cost de la neteja, podríem rebaixar la taxa. Així, hempogut arribar a un acord entre Ajuntament i marxants, on, per part nostra assumim la rebaixa de la taxa a canvi que els paradistes es fessin càrrec del seus propis residus”.

Correcta gestió dels residus

A més, la voluntat és posar en valor que una correcta gestió dels residus per part dels paradistes permet, a més de millorar la qualitat del nostre entorn, estalviar diners i recursos que poden fer-se servir en altres serveis per a la ciutat, dels quals ens en podem beneficiar tots plegats.

“Tinguem en compte –ha manifestat el regidor Xavier Guerrero– que portar a tractament el rebuig ens costa 76 euros la tona, així que quant menys rebuig generem més estalviem a la ciutat. A més, segons com estigui el mercat, podem guanyar diners per tona de plàstic o cartró que recollim de forma selectiva. L’espai públic queda més net, guanyem diners i part d’aquest guany reverteix en la reducció de la taxa”.

Els mercats de marxants existents a la ciutat són els següents:

  • Dilluns: entorn Mercat Central
  • Dimarts: entorn Mercat de la Creu Alta
  • Dimecres: barri de Torre-romeu
  • Dijous: entorn del Mercat de Campoamor
  • Dissabte: entorn Mercat de Merinals
  • Diumenge: encants de Costa i Deu