Reciclem l’oli de cuina usat: ni una gota al mar!

Autor/Font: ARENYSDEMAR.CAT
oliusat3
Hi ha embuts específics per facilitar el reciclatge de l’oli | Font: Ajuntament d’Arenys de Mar

L’Ajuntament d’Arenys de Mar, amb la col·laboració de la Fundació El Maresme, posa a disposició de tota la ciutadania la possibilitat de reciclar l’oli usat que generem a casa.

El punt de partida d’aquesta nova acció a favor del nostre entorn va ser la Festa del Medi Ambient, celebrada el passat dissabte, i en la qual ja es van donar els primers embuts específics per facilitar el reciclatge de l’oli. Es tracta d’un embut de plàstic especialment dissenyat per roscar-se a les ampolles de plàstic buides amb les què portarem l’oli als punts de recollida que hem instal·lat a la vila. Aquests embuts es poden aconseguir a l’Ajuntament d’Arenys de Mar.

Com hem de reciclar l’oli?

Cal introduir l’oli que generem a la cuina (ja sigui el que ens queda a la paella després d’haver cuinat o el de les llaunes de conserva) en una envàs de plàstic buit (ampolles o garrafes), quan aquest ja estigui fred, amb l’ajuda de l’embut que us proporciona l’Ajuntament i que s’acopla a la rosca dels envasos per falicitar-ne el procés. Quan l’ampolla estigui plena cal tancar-la bé i dipositar-la a l’interior d’algun dels punts de recollida que trobareu als següents emplaçaments:

– Escola Joan Maragall
– Escola Sinera
– Col·legi La Presentació
– Complex esportiu Fondo de les Creus
– Mercat Municipal
– Centre Cultural Calisay

Els recipients d’oli usat es podran continuar portant, igualment, a la deixalleria mòbil i a la deixalleria mancomunada d’Arenys de Mar.

Per què no hem de llençar mai l’oli a l’aigüera?

Un litre d’oli pot contaminar un milió de litres d’aigua! A més, perjudica la fauna i la flora dels nostres rius, mars i aqüífers. També deteriora les canonades i produeix males olors, i dificulta la tasca de la depuradora.

Amb un petit gest millorem la nostra societat

Participant en el reciclatge de l’oli podem obtenir biodièsel, que contamina un 10% menys que el gasoil, i representa una energia alternativa que disminueix la dependència dels combustibles fòssils. També es poden fer sabons, adobs orgànics, lubrificants, ciris, pintures o vernissos.

I el que és més important: contribuïm a una labor social, ja que el reciclatge de l’oli genera llocs de treball per a persones amb necessitats especials, com passa amb La Fundació El Maresme, la qual promou la integració social i la millora de la qualitat de vida de persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca i de les seves famílies.